Συνήθεις Ερωτήσεις

Είναι ποτέ δυνατόν να είστε κατά της αιολικής ενέργειας;

Καταρχήν δεν είμαστε κατά της αιολικής ενέργειας. Είμαστε κατά της βιομηχανικής εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας και της καταστροφής που συνεπάγεται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε βουνά, δάση και δασικές εκτάσεις και την αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου που επιφέρουν οι τεράστιες αυτές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που συχνά φτάνουν τα 100 μ. + ύψος.

 

Δηλαδή προτιμάτε να πεθαίνουν οι άνθρωποι στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη από το να καταστρέφονται τα βουνά της περιοχής σας;

Οι επιπτώσεις από την λειτουργία των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στη υγεία των ανθρώπων είναι γνωστές. Δυστυχώς δεν θα μειωθούν ούτε κατ’ ελάχιστο από την λειτουργία αιολικών σταθμών, όσες ανεμογεννήτριες και να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Και σίγουρα δεν θα μειωθούν από τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανεμογεννήτριες στην υγεία των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να ζήσουν κοντά σε αυτά.

 

Υποστηρίζεται τον λιγνίτη και την πυρηνική ενέργεια;

Όχι. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι μια βιώσιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας όπως και άλλων ΑΠΕ δεν μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε αυτό.

 

Δεν πιστεύετε στις κλιματικές αλλαγές;

Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον και ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο σπάταλος τρόπος ζωής του, η νοοτροπία του αλλά και η στάση του απέναντι στο περιβάλλον. Αν και τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν καθημερινά με σενάρια τρόμου για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι ουσιαστικό. Αντιθέτως βλέπουμε την βιομηχανική εκμετάλλευση των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής ενέργειας να πλασάρεται σαν πανάκια στα προβλήματα μας, σαν σύμβολο της δήθεν πράσινης συνείδησης μας. Όμως οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπτώσεων από την συμπεριφορά μας απέναντι στο πλανήτη μας. Το μόνο που κάνουν είναι να μας κάνουν να νοιώθουμε ότι έχουμε καθαρή συνείδηση ότι δήθεν κάτι κάνουμε, χωρίς να αλλάξουμε το παραμικρό στη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Και ταυτόχρονα τα λεφτά των φορολογουμένων φεύγει στις τσέπες των επενδυτών που στην πλειοψηφία τους είναι οι ίδιοι που ρυπαίνουν με τα ορυκτά καύσιμα.

 

Είστε NIMBY’s;

Αυτό είναι συνήθως το πρώτο για το οποίο κατηγορούνται οι μη-οπαδοί της βιομηχανικής εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.

Όχι, δεν είμαστε. Ο όρος NIMBY (Not in my backyard) περιγράφει κάποιον που ναι μεν υποστηρίζει κάτι αλλά δεν θέλει να το βλέπει στη περιοχή που ζει («όχι στην αυλή μου»). Εμείς δεν υποστηρίζουμε την βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γενικότερα, γιατί το βλέπουμε σαν χειροτέχνημα που αποσπάει την προσοχή του κόσμου από την ουσία του προβλήματος και τον αφήνει με την ψευδαίσθηση ότι το λύνει.

Φυσικά και καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια στο να αποτρέπουμε  την βιομηχανοποίηση της περιοχής μας από την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών. Αλλά υποστηρίζουμε τον αγώνα που καταβάλουν πολίτες και φορείς παντού στην Ελλάδα.

 

Δεν έχετε περιβαλλοντική συνείδηση;

Αντιθέτως. Αν και πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν την βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, πιστεύοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και να μας απομακρύνει από τα ορυκτά καύσιμα ή/και την πυρηνική ενέργεια, πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι η πίστη στην αιολική ενέργεια είναι λανθασμένη και ότι αποσιωπούνται οι αρνητικές επιπτώσεις της. Πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννητριών με τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων, η φύτευση εκατοντάδων πυλώνων της ΔΕΗ και η κατασκευή υποσταθμών κ.α. σε αγροτικές και ορεινές περιοχές και παρθένα βουνά, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλικό προς το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς δεκάδων και εκατοντάδων στρεμμάτων σε βουνοπλαγιές.

 

Θεωρείται ότι οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace κάνουν λάθος που υποστηρίζουν την αιολική ενέργεια;

Πιστεύουμε ότι η «τυφλή» υποστήριξη τους στη βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής κυρίως ενέργειας βρίσκεται σε αντίθεση με την αγωνία τους για το φυσικό περιβάλλον.

 

Θέλετε να πείτε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα και μειώνουν το φαινόμενο;

Αυτό ακριβώς. Δεν λέμε ότι οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν κατά την λειτουργία τους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Αλλά η συμβολή αιολικών σταθμών στη μείωση των εκπομπών ρύπων όπως το CΟ2  είναι αμελητέα λόγω της ανάγκης της εφεδρικής λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών για την αντιστάθμιση της μεταβαλλόμενης φύσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανεμογεννήτριες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν μειώνει ουσιαστικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Επίσης, προκειμένου να υπολογιστεί το δήθεν περιβαλλοντικό όφελος από την λειτουργία Α/Γ θα πρέπει να συμψηφιστεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρά από εκπομπές ρύπων κατά την κατασκευή των αιολικών σταθμών (κατασκευή των Α/Γ, των θεμελίων από σκυρόδεμα, των φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων που θα δουλεύουν για 8 μήνες κλπ.).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: