Στο στόχαστρο και πάλι το άρθρο 24 του Συντάγματος

Εκτός της εμπρηστικής του επίθεσης κατά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, το περασμένο Σάββατο στο Ναύπλιο, κατά το προσυνεδριακό συνέδριο της Ν.Δ., έβαλε μπρος για τη δημιουργία εύφλεκτης ύλης εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων. Μίλησε απαξιωτικά κατά του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, του οποίου η ερμηνεία από το ΣτΕ έχει παραγάγει πλούσια νομολογία και απέτρεψε λεηλασίες.

Σχετικά πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ, αφού είχε απευθύνει και προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Δρυ του 2003 που επιχειρούσε να αλλάξει τον ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης ώστε να προωθηθούν μαζικοί αποχαρακτηρισμοί και να παραδοθούν προς πάσα χρήση. Όπως είναι γνωστό, απόπειρες αναθεώρησης του άρθρου 24 έπεσαν στο κενό ύστερα από αντιδράσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 περιέλαβε στο άρθρο 24 ερμηνευτική δήλωση του ορισμού του δάσους και της δασικής έκτασης.

Εν μέσω κλιματικής αποσταθεροποίησης και με την Ελλάδα να μη διαθέτει ούτε καν σχέδιο προσαρμογής και τους μνημονιακούς νόμους να κατεδαφίζουν απανωτά κανόνες προστασίας ο πρωθυπουργός εξυφαίνει νέα επικίνδυνα σχέδια. Προαναγγέλλει κατεδάφιση του… εμποδίου. «Να αναθεωρηθεί το περίφημο άρθρο 24, ώστε να περιφρουρηθεί καλύτερα το περιβάλλον και να αντιμετωπιστούν ακραίες καταστάσεις που εμποδίζουν σήμερα την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας ενός απλού ανθρώπου, όσο και της περιουσίας του Δημοσίου. Και να ενισχυθεί έτσι και η γεωργία και η κτηνοτροφία, αλλά και να ενισχυθεί και η ίδια η δασική προστασία» είπε.

Η ομάδα «αλήθειας» του πρωθυπουργού μάλλον δεν πρόλαβε να διαβάσει όλα τα άρθρα του Συντάγματος, όπως το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την αλλαγή χρήσης των δασών. Η εν λόγω παράγραφος ορίζει ότι: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για τον λόγο αυτόν τον χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό».

Διαχρονικά το ΣτΕ έχει κρίνει ότι μόνον μέχρι της 11ης Ιουνίου του 1975 μπορεί να εξαιρεθούν από τον συνταγματικό κανόνα οι δασικές εκτάσεις που με πράξεις της διοίκησης απώλεσαν τον χαρακτήρα τους και δεν είναι δυνατή η ανατροπή «της νομίμως δημιουργηθείσης πραγματικής κατάστασης»…

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

http://www.avgi.gr/article/506260/sto-stoxastro-kai-pali-to-arthro-24-tou-suntagmatos

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: