Στην αφετηρία το εμπόριο ρύπων!

Με την εντελώς αναποτελεσματική και αντιπεριβαλλοντική «αγοραπωλησία ρύπων» και με την ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η ΕΕ σκοπεύει να… προστατεύσει τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ αποφασίστηκε στην κοινή συνάντηση υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ¨, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από τις 18 έως τις 20 Ιούλη με τη συμμετοχή των Ελλήνων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου. Οπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας στελεχών των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, που θα αναλάβει – σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων! – την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της Οδηγίας, που προβλέπει την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οπως δήλωσε ανενδοίαστα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, «η ταχεία εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την εμπορία των ρύπων, η οποία συνάδει με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προσπάθεια», του δήθεν περιορισμού της ρύπανσης. Το μόνο, βέβαια, που θα επιτύχει είναι να αναπτυχθεί ένας νέος κύκλος κερδοσκοπίας, ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού, εκτός των άλλων, θα εμπορεύονται και τα «πράσινα πιστοποιητικά», που ισοδυναμούν βέβαια με… αέρα κοπανιστό!

Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος προανήγγειλε και νέα κίνητρα στους βιομηχάνους στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέρα από τα κίνητρα των «αναπτυξιακών» νόμων που ισχύουν μέχρι τώρα. Κίνητρα που βέβαια θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο λαός…

Ριζοσπάστης, Τετάρτη 23 Ιούλη 2003

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: